“Making a Martyr” av AFK auksjoneres bort

Kunstverket som i april i år skapte stor debatt i media vil nå bli auksjonert bort til inntekt for palliativ behandling for kreftpasienter gjennom Kreftforeningen.

Eier av bildet, Tore Gudmestad, ønsker å avslutte innsamlingsaksjonen som tidligere har samlet inn 260.000 kr ved å auksjonere bort bildet til høystbydende. Dette verket er det samme som var limt opp på gaten og senere tatt ned og solgt av en gruppe studenter. Bildet portretterer en korsfestet utgave av FRPs Sylvi Listhaug. Mange har tolket bildet som en kritikk mot Listhaug, mens kunstneren derimot har ment det  som et stikk mot media.

Auksjonsdetaljer

Høyeste bud: 500.000 kr (12.09.2018 kl. 18:55)

 • Mål: 200 x 130 cm
 • Proffesjonelt innrammet

Bud

 • Oppgi navn og kontakdetaljer
 • Bud er bindende.
 • Budlogg føres og kan inspiseres av vinner
 • post@gategalleriet.no
 • Avsluttes i Gategalleriet torsdag 20. september kl. 18.30
Budlogg
 • 500.000 kr – 12.09.2018 kl. 18.55
 • 450.000 kr – 30.08.2018*
 • *Under Herremiddagen i Bergen 30. august ble det lagt inn flere bud. Høyeste bud endte på 450.000 kr.

  Kontroversielt

  Bildet var så kontroversielt at det etter bare noen dager ble overmalt med svartmaling av en eller flere ukjente personer. I etterkant rev en gruppe studenter bildet ned og  renset det med neglelakkfjerner. Bildet vekket en enorm interesse over hele landet, hvor det oppstod en spontan auksjon der Ole-Peter Duus fra Bergen trakk det lengste strået. Han donerte verket så videre til Tore Gudmestad, som er far til avdøde Thea Steen. Steen var frilansjournalist og kjent for å starte kreftkampanjen #sjekkdeg. Bildet skal nå auksjonerer bort til inntekt for Kreftforeningens arbeid ved palliativ behandling.

  Kunstverket er proffesjonelt rammet inn, måler 190×120 cm og besiktiget og kvalitetssjekket av malerikonservator. Det ble i samråd med konservator bestemt at man ønsket å gjøre minst mulig med bildet for å bevare bildets autentiske framtoning. Overmalingen av bildet, nedrivining fra kunstverket fra vegg og “Restaurering” med neglelakkfjerner er en del av bildets unik historie og kunstneren selv er meget fornøyd med den patina denne prosessen har gitt bildet.

  Dette bildet har en helt unik historie og det er uvanlig at et kunstverk engasjerer så bredt blant folk; alt fra den vanlige mann og kvinne i gaten helt og opp til statminister Solberg som kommenterte bildet direkte på i NRK. Folk valfartet til gaten hvor verket hang og bildet har skapt debatt om ytringsfrihet i aviser og kommentarfelt. I ukene framover ble det laget artikler om bildet på nyhetsdesker over hele landet, inkludert NRK, TV2, VG og Dagbladet.

  Vinneren av auksjonen vil utover å støtte en meget viktig sak også vil eie et stykke norsk kunsthistorie. Slike objekter dukker meget sjeldent opp. Under Herremiddagen i Bergen 30. august kom det inn flere bud hvor det høyeste budet i skrivende stund er på kr. 450.000. Av praktiske hensyn vil det henge i Gategalleriet i Bergen fra 11. september. Dermed kan potensielle budgivere besiktige bildet før budgivning. Auksjonen avsluttes torsdag 20. september kl. 18.30 hvor interessenter kan møte opp fra kl. 18.